The Pomegranate Club

For the armchair libertinefredag 22 januari 2010

Mitfordiana Overload?

Den som hyser minsta lilla anlag för anglofili kan lätt drabbas av besatthet av systrarna Mitford. Kombinationen engelsk överklass, skönhet, intelligens och ska vi säga slagfärdighet, är oemotståndlig. På svenska finns De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen. Johan Hakelius ägnar också ett kapitel i Döda vita män åt Sir Oswald Mosley, den engelska fascistledaren som lade vantarna på Diana trots att hon var gift med bryggeriarvtagaren Bryan Guiness. På engelska finns givetivs ett otal biografier. Jag har läst en, om just Diana, Anne de Courcys Diana Mitford med den något pajiga undertiteln Mitford Beauty. British Fascist. Hitler´s Angel. Bra är den hur som helst. På min att-läsa-lista ligger nu också 800 sidor brev mellan Nancy, Pamela, Diana, Jessica, Unity och Deborah. Puh. Det är ett tufft jobb men någon måste ju göra det.

6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Har för mig att jag hörde ett radioprogram om dem för ett tag sedan och blev helt facinerad. Vad hade dem som gjored dem så himla speciella egentligen? Kanske också måste läsa en biografi.:)

Pomegranate sa...

En blev ju nazist, en annan kommunist, en tredje blev fascist och den yngsta blev Duchess of Devonshire. Så märkliga livsöden! Och så var de ju så vackra och smarta. Och synnerligen eccentriska. Cecilia Hagens bok är lättläst och underhållande om man inte blir galen på hennes lite pladdriga sätt att skriva. Finns i pocket!

I min studio sa...

Det de hade var personlighet - läs The pursuit of love och Love in a cold climate av Nancy Mitford först och främst. Lotte Möllers porträtt av dem i, jag tror, Till England är betydligt bättre än Hagens.

Pomegranate sa...

Just det, Lotte Möller skriver ju också om dem. Men i Till England är det ju bara ett par sidor som handlar om Mitfordsystrarna. Har hon skrivit mer i något annat sammanhang!? I så fall måste jag definitivt läsa. Till England är för övrigt en fantastisk bok.

Pojkfröken sa...

Ah! Köpte den där boken i Oxford, mycket underhållande. Har också en The Pursuit of Laughter med Diana Mosleys samlade brev, inte bara till systrarna. Med avlsutande intervju om relationerna till div folk och en introduktion skriven av Deb Devonshire.Rekommendera varmt.

Country Girl sa...

Hagens bok är underhållande och full av små anekdoter. Man får ett bra begrepp om vad som är så märkvärdigt med systrarna.
Brev är för övrigt alltid kul att läsa. Andra människors, i synnerhet...