The Pomegranate Club

For the armchair libertinetorsdag 7 januari 2010

In a castle of dark and sombre mystery

Här hade jag, sent om sider, tänkt lägga ut texten om The Sherlock Holmes Experience som jag bevistade i lördags. Men varför göra det när andra gör det så mycket bättre? För den som vill läsa om filmen kan jag varmt rekommendera Diva Hysterias eller Mattias Boströms inlägg. Jag nöjer mig med att konstatera att det var två timmars högklassig underhållning som fick viktoriana-fantasten i mig att gå i spinn.

För att ladda inför filmen tittade jag på den tecknade Disneyfilmen (och Holmespastischen) The Great Mouse Detective. Som det kriminella geniet Ratigan - gnagarnas egen Professor Moriarty - hör vi Vincent Price. Boris Karloff och Bela Lugosi må vara de största inom den klassiska skräckgenren, men Mr Price diaboliska elegans förtjänar ökad uppmärksamhet. Du har kanske inte sett honom i någon film, men du har garanterat hört honom. Vincent Price är skräckrösten i Michael Jacksons Thriller. Hans signum, det sardoniskt höjda ögonbrynet och den välmodulerade rösten förgyller de filmatiseringar som Roger Corman gjorde av Edgar Allan Poes noveller på sextiotalet. Här är en av mina favoriter, The Tomb of Ligeia. En studie i nekrofili, dödslängtan och kattskräck. Allt i färgsprakande technicolor:


3 kommentarer:

Lisa sa...

Och jag som hade väntat på en recension från dig! Ack. Men tack för rekommendationen (helt oförtjänt, förstås) av mitt fangirl-babbel maskerat till recension...

The Great Mouse Detective, det är den som heter Basil Mus på svenska, va? Jag minns att jag tyckte mycket om den som liten (så liten att man ännu inte ansåg det var barnsligt att se på tecknat, alltså), och med tanke på hur ofta jag ser den nämnas i Holmes-sammanhang är det kanske är det kanske dags att återknyta bekantskapen med den. :)

Pomegranate sa...

"Fangirl-babbel" - since when is that a bad thing??

Basil Mus ja, både den engelska och svenska versionen tycks vara väldigt svår att få tag på, men den finns ju på youtube.

Lisa sa...

Ja, du har så rätt, vad tänkte jag? :)

Faktum är att jag tills i förrgår levde i total visshet om att vi hade ett ex av Basil Mus i huset, men efter att ha ägnat en kväll åt utgrävning av familjens vhs-samling, utan framgång, har jag tvingats överge dessa illusioner och acceptera att den kan ha rykt med i Den Stora Barnfilms-rensningen (till viss tröst hittade jag dock oväntat Ombytta roller på Baker Street). Så Youtube it is. :/ :)