The Pomegranate Club

For the armchair libertinetisdag 15 september 2009

Ur Pomegranates pornografiska samling

I en av mina favoritböcker Mörkrets Väg blir huvudpersonen Edward Glyver bjuden på lunch hos sin jovialiske arbetsgivare Mr Tredgold. Efter maten förevisar Mr Tredgold den samling erotika som han förvarar i ett låst kabinettskåp i valnöt. Hur fantastiskt skulle det inte vara att ha ett eget Cabinet of Venus hemma? Ett tjusigt bokskåp där man samlar erotiska motiv från 17- och 1800-talet. Franska kopparstick med antika satyrfester...tjocka munkar och nunnor som kopulerar på tofsprydda kuddar...

Dessvärre gick det snabbt upp för mig att en erotikasamling av det här slaget måste stanna på idéstadiet. Har du någon aning om vad man får betala för ett erotiskt tryck från 1700-talet? Jesus! Vad är det med folk?? Nog för att bilderna är tjusiga, men ärligt talat, har man sett en naken kärring har man väl sett alla.

Därför blev jag glad när jag hittade Erotikens historia i tre band på Hötorgets bokmarknad. För ett par hunkor får man här snuskets historia från forntid fram till femtiotalet, utgiven på Pigalle Förlag i exklusiv vinröd skinnimitation. Ja, det är ungefär lika classy som det låter. Varje del inleds med ett förord av en dam vid namn Fanja Milner i vilket hon uttrycker sin glädje över att få ge ut "denna lärorika serie som levandegör så många odödliga mästerverk", varpå hon önskar "lycka till" (med vad är lite oklart) inför läsningen.

Vem är då denna erotikens överprästinna? Jag har googlat henne men utan framgång, jag hade så gärna velat återge bilden på henne från boken. Kära läsare, försök frammana följande mentala bild: En stelt leende femtiotalsversion av Helle Klein iförd hemmafruklänning i gabardin och treradigt pärlhalsband.

I del ett behandlas antiken fram till "den galanta tiden." Väggmålningar från Pompeji och utdrag ur Petronius Satyrikon, över bilder på helgon i extas till de Laclos Liasons Dangereuses. Del två har undertiteln "Från Markis de Sade till Victoria" (inga bilder på The Queen i komprometterande situationer dock) varpå den tredje delen helt ägnas 1900-talet, med bidrag från bl a Herman Bang, Henry Miller och Jean Genet. Innehållet är med andra ord ungefär det man kunde förvänta sig, men det som gör läsningen rolig är den väldigt entusiastiska tonen, och den avslappnade och tillåtande intsällningen till ämnet. Jag hade nog trott att femtiotalets (som jag har uppfattat den) pryda sexualmoral skulle skina igenom betydligt mer. Å andra sidan, utgivare är Pigalle förlag - namnet låter ana att tyngdpunkten i utgivningen inte ligger på religiös litteratur.

Erotikens historia är sammanställd av två danska herrar, Ove Brusendorff och Poul Henningsen. Den utkom första gången på trettiotalet, men som författarna konstaterar: Mycket av det som då var chockerande är idag vardagsmat, och en förkortad och förnyad är på sin plats. Det går inte att ta miste på Fru Milners entusiasm för ämnet och i tredje delens förord blir tonen nästan exatisk: "KÄRLEKEN är mild och vild, den är regerande och resignerande, den fordrar, pockar, begär och bönfaller - men offrar, ger och försakar. Varje tomrum inom oss måste fyllas med kärlek. Den börjar i bön till vår barndoms Gud högt uppe i himlen och slutar med själens skälvande begär och kroppens vilda pulsslag, som kan dra oss djupt ner i avgrunden."

Pomegranate och Fanja Milner vill härmed önska läsaren "Lycka till" i de fortsatta studierna av erotikens historia.

Inga kommentarer: