The Pomegranate Club

For the armchair libertinefredag 16 oktober 2009

Bland bibliofiler, stofiler och pornofiler. En dag på antikvariatmässan.

Först hade jag tänkt döpa inlägget till Halvdöda vita män med tanke på klientelet på antikvariatmässan. Egentligen borde man väl inte förvånas över att antalet äldre herrar var i majoritet, men jag blev ändå lite häpen över bristen på ungdom och fruntimmer. Hur som helst blev det en trevlig eftermiddag. Först strosade vi runt bland montrar och bokhyllor och sedan var det då dags för Carl-Michael Edenborg att öppna upp giftskåpet.
Föreläsningen utgick ifrån den essä han skrivit för tidningen Biblos och som i något förkortad version publicerades i Svenska Dagbladet. Jag kände således igen det mesta, men det var ändå fascinerande att höra om hur dessa två farbröder; Oscar Adolf Borgström, vaktmästare på Kungliga Pensionsstyrelsen och den förmögne matematikern Severin Wigert, tillsammans hade samlat ihop 42 hyllmeter erotika. Borgström tycks ha varit en intelligent men folkilsken under-achiever medan Wigert levde på ärvda pengar och hade en oavlönad lärartjänst vid Stockholms högskola. Under en period var Wigert intagen på mentalsjukhus. Förutom intresset för erotisk litteratur hyste de också ett stort intresse för opera.

Tyvärr kom jag hem utan att ha köpt en enda bok. Lite tråkigt faktiskt, för det fanns en hel del intressant. Några frestande titlar som jag dock var för snål för att köpa:

Om halshuggning - en studie utifrån fysiologiskt perspektiv.

Stockholmskorna. Sådana de äro i helg och söcken, i ur och skur, i krig och fred, på gator och torg, i salonger och kök, i gala och negligé, ute och hemma.

Sjukdomar och åkommor hos förnemt folk.

Samtliga publicerade under det glada 1800-talet.

4 kommentarer:

Pojkfröken sa...

"Borgström tycks ha varit en intelligent men folkilsken under-achiever", se där en beskrivning jag själv kan identifiera mig med.

För att sedan komplettera med "under en period intagen på mentalsjukhus. Förutom intresset för erotisk litteratur hyste han också ett stort intresse för opera."

Förresten blev vi iakttagna av diverse bloggfans på mässan, har jag fått höra såhär i efterhand.

Pomegranate sa...

Så du menar att de där distingerade vithåriga gentlemännen var där för vår skull och inte för att glo på Gunnar Ekelöfs resväska...Sweet!

Bokomaten.. sa...

Åh, vilken mässa! Ibland önskar man att man bodde i storstan.. men bara ibland..:)

Pomegranate sa...

Haha, men ni har ju å andra sidan Litteralund som jag hemskt gärna hade velat besöka.