The Pomegranate Club

For the armchair libertine



söndag 22 november 2009

Victorian Sexinspector

Han är ytterst skarpsinnig, lång och smal, och han bistår allt som oftast Londonpolisen i svåra fall. Låter det bekant? Hans namn är dock Henry St Liver, inte Sherlock Holmes, och hans Watson heter Miss Olive Salter. The Oxford Despoiler av Gary Dexter beskrivs som en parodi på den viktorianska detektivhistorien i allmänhet, och Holmeshistorierna i synneret, men för mig är det snarare frågan om pastischer, och dessutom roliga sådana.

Henry St Liver är också en master of deduction, men expert på viktorianernas sexualliv. I åtta noveller löser han fall med diverse "perversioner", bland annat en fotfetischist, en man som tvångsmässigt blottar sig i kyrkor, och en transvestit som utsätts för utpressning. Min favorit är dock The Indentured Gourmet, Gary Dexters version av ett av de mest kända Holmesfallen, De rödhårigas förening. Spoilervarning utfärdas, den som inte vill veta hur det går får hoppa över följande stycke.

En ung man konsulterar Henry St Liver efter att ha blivit erbjuden pengar av en anonym person för att dag ut och dag in sitta på en restaurang och trycka i sig mat. Den unge mannen har just sagts upp från sitt arbete och accepterar därför villigt. När han efter några veckor plötsligt avskedas även från "restaurangjobbet" anar han oråd. St Liver tar sig an fallet och upptäcker snart att den unge mannen har anställts av en koprofil som varje eftermiddag genom ett titthål i toalettväggen njuter av åsynen när ynglingen gör sig av med maten han ätit. Den mycket ångerfulle och avföringsintresserade tjuvtittaren tas på bar gärning och får berätta sitt livs historia om hur han redan som liten fascinerats av bilder på tarmsystem och matsmältningsprocesser, och hur dessa är, som han uttrycker det, skapelsens krona.

Flera av historierna bygger enligt Gary Dexter på autentiska fall beskrivna av den tidens sexologer, bland annat Havelock Ellis och Magnus Hirschfeld. Det här är klassiska viktorianska detektivhistorier, men med en snuskig twist. Kvaliteten på novellerna varierar en del, men på det hela taget är det mycket underhållande. Och ja, Oscar Wilde dyker självklart upp i ett av fallen.

3 kommentarer:

Den anonyma sa...

Du skriver om så märkligt intressant litteratur. Skall försöka hitta denna bok någonstans.
Själv vill jag bidra med Robert Brautigan "Gräsmattans hämnd".
Inte kinky kriminalraffel alls. Men bra. Om du har tid mellan de viktorianska excesserna.

Maria sa...

Haha! Vilken kul grej. *vill ha*

Pomegranate sa...

Jag läste en recension av den här i tidningen The Chap, http://www.thechap.net/
där kan man hitta många roliga böcker. Alla novellerna är som sagt inte lika bra, men på det hela taget är det skoj.

Richard Brautigan, jag tyckte att jag hade hört namnet någonstans. Och det hade jag, i en Divine Comedy-låt. Har aldrig läst något av honom, men googlade Gräsmattans hämnd och den verkar rolig. Tack för tipset Den Anonyma.