The Pomegranate Club

For the armchair libertinefredag 7 januari 2011

Litterär likfrossare, moi?

På besök i föräldrahemmet hittade jag Klassiska spökhistorier av Charles Keeping. Antagligen tillhör den någon av systrarna, men jag plockade på mig den i alla fall. Och tur var väl det, för mitt bland spökisar av Dickens, Poe och Du Maurier hittar jag en ganska illa skriven, men väldigt charmig sak av Washington Irving.

Den tyske studentens äventyr handlar om Gottfried Wolfgang, en enstöring med "svärmisk och fantastisk läggning" som förlorat sig i böckernas värld, utvecklar paranoia, och blir avtynad och modstulen med resultatet att hans "hälsa blev undergrävd och hans fantasiliv osunt".

"Ibland tillbringade han många timmar i sträck på Paris stora bibliotek, dessa gravkammare för döda författare, med att rota i deras gömmor av dammiga och förlegade böcker på jakt efter näring åt sitt sjukliga begär. På sätt och vis var han en litterär likfrossare, som tillfredsställde sin aptit i valv för förmultnande skrifter."

Åh Gottfried, själsfrände! Och inte nog med det, snart visar det sig att han är en riktig armchair libertine dessutom. Lyssna på det här:

"Fast Wolfgang var tillbakadragen och inbunden saknade han inte anlag för stark lidelse, men länge kom detta endast till uttryck i hans fantasi. Han var för blyg och världsfrånvänd för att göra närmanden till det fagra könet, men han var en glödande beundrare av kvinnlig skönhet, och på sin ensamma kammare försjönk han ofta i drömmar om gestalter och ansikten han hade sett, och hans inbillning visade honom syner fulla av ett behag som vida överträffade vad verkligheten kunde erbjuda."

Men givetvis är inte världen till för en sådan som Gottfried Wolfgang. En mystisk dam dyker snart upp och driver honom till vansinne. Washington Irving är ingen litterär finlirare utan novellen avslutas kort och gott med orden: "Han förlorade förståndet och dog på dårhus".

Stackars Gottfried.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, snopet!

Bokomaten sa...

"Stackars Gottfried". indeed! Vilket slut. Det här var faktiskt en av mina favvoböcker som liten.:) gillade spöksamlingar och det fanns itne så många då. Hittade den själv nyligen igen, men har knappt läst i den. Minns ingenting om Gottfried dock.=)

Emmas Bokhylla sa...

haha, den har jag missat totalt, borde leta upp den vid tillfalle! Kanner stor sympati for den stackaren!

Michaela sa...

Åh, den boken har jag för mig att vi också hade hemma.
Påminner mig om en annan samling med spökhistorier, där bland annat "Råttornas hus" (nä, så hette den nog inte, come to think of it...) ingick, en novell av Bram Stoker.
Jag skrev av den och vann skolans novelltävling.
100 pix fick jag!

Pomegranate sa...

Ja den stackars Gottfried...så går det med för mycket läsning och ett osunt fantasiliv.

Michaela: Haha, det var välförtjänta pengar. Tror att den heter Domarens hus och att det var en stackars student i den också. Massor av råttor var det i alla fall och ett porträtt av en grym domare från förritin... Läskig sak.

michaela sa...

Ja, exakt så! Var så ledsen för den stackars studentens skull!

michaela sa...

Ja, exakt så! Var så ledsen för den stackars studentens skull!

Michaela sa...

Jag måste för övrigt fråga dig - vad arbetar du med? Jag föreställer dig som diffus humanist, men kanske bibliotekarie, latinlärare eller präst? (;D)

Pojkfröken sa...

"...diffus humanist, men kanske bibliotekarie, latinlärare eller präst?" Best komplimang ever!

Har f.ö. tillverkat en gravsten åt mig själv med texten "förlorade förståndet, dog på dårhus", precis som varje armchair libertine vill bli ihågkommen.

Pomegranate sa...

Michaela: Ha! Tänk att alla dessa yrken har jag någon gång i livet allvarligt funderat på. Men på grund av i tur och ordning föräldrars avrådan, lathet samt sviktande tro hamnade jag istället som byråkrat på ett statligt verk. Nu har jag sadlat om för en ny karriär i begravningsbranschen. Och diffus humanist kommer jag alltid att vara.

Pf: Orättvist, det vill jag ha på min gravsten också. Men då får jag väl nöja mig med "Ett osunt fantasiliv förde henne hit"

Michaela sa...

Fantastiskt! Jag kanske ska börja med gärningsmannaprofiler åt Säpo?

Förstår dock inte varför dina föräldrar avrådde dig från att bli bibliotekarie.
(Kan ju även tillägga att lathet är det som hindrar mig från att bli latinlärare och just sviktande tro det som hindrar mig från att bli präst. Så nu är man journaliststudent i stället. Håhåjaja.)

Pomegranate sa...

"Bibliotekarier har dålig lön och svårt att få jobb" tyckte föräldrarna. Så istället blev jag samhällsvetare, med rätt dålig lön och svårt att få jobb...Journaliststudier, där ser man. Jag hade fått för mig att du läste litt vet? Hur blev det med uppsatsen om Maria Gripe?

Michaela sa...

Blev aldrig klar med uppsatsen, men har precis tagit upp den igen.
Ville komma in på förlagsvetenskap, kom inte in. Gav upp. Sökte journalistik. Vill inte bli journalist.


You will now find me at KB (i läsesalen alltså, med min uppsats).
Tyckte om tanken att du kunde vara en av bibliotekarierna där, men tydligen inte då.
Med risk att framstå som en läskig stalker: jag älskar verkligen din blogg! Och när jag säger älskar menar jag ÄLSKAR.

Bokomaten sa...

Oj, jag som tänkt mig något HELT annat, typ IT-nisse eller något.=)

Pomegranate sa...

Michaela: är expert på oavslutade uppsatser, vi ses säkert i läsesalen nån gång. Allvarligt talat, jag älskade din blogg också när det begav sig men har förstått att du blev bloggtrött?

Michaela sa...

:)
Om du trycker på länken kommer du till min tråkiga vardagsblogg.

Vill även påpeka att ordverifieringen innehåller "lik".

RealExams sa...

i am so grateful for your post and this is one awesome blog.Really looking forward to read more. Great.thanks