The Pomegranate Club

For the armchair libertinesöndag 5 juli 2009

Memento Mori

Veckans bokfynd: The Whole Death Catalog med undertiteln A lively guide to the bitter end. En populärvetenskaplig genomgång av det mesta som har med döden att göra. Här blandas historiska fakta om t ex kremering, änkebränning och den amerikanska begravningsbranschen med mer praktisk information om begravningsetikett och hur man kilar vidare på ett stilfullt sätt. Exempel på kapitel: Ritual burials: so easy a caveman could do it, Ten cemeteries to see before you die samt Victorian Postmortem Photography: A How-to Guide. Tonen är lättsam, på gränsen till lite tramsig ibland, men det kanske är ofrånkomligt med tanke på ämnet. Boken är dock full med tips på vidare läsning av mer seriös litteratur.

Författaren Harold Schechter tycks ha ett intresse för livets mer morbida sidor. Hans produktion inkluderar bland annat följande titlar:
Deranged: The shocking true story of America´s most fiendish killer.
Depraved: The shocking true story of America´s first serial killer.
Fiend: The shocking true story of America´s youngest serial killer.

samt
Strange Pastimes: A cultural history of violent entertainment.

4 kommentarer:

Creutz sa...

Läste Schechetrs The Serial Killer Files, och den var bra. Tack för det här tipset!

Ylva sa...

Åh, vilket bra tips! Det här låter precis som att det är ngt för mig. Du har väl läst Mary Roachs bok Kroppens sällsamma liv efter döden (ngt osäker på titeln men orkar inte gå till hyllan för att kolla.. sorry..)??

Pojkfröken sa...

Dear Pomegranate, vi måste ses snart och diskutera The Death Catalogue med mera, jag har läst den ytterst noggrant. Umgicks även med Oates och Lugn förra veckan, alltså irl. Hånglade lite med båda.

Pomegranate sa...

Creutz: Tack för boktipset! Jag upptäckte att Schechter också skrev deckare med Edgar Allen Poe som detektiv, känner att jag måste kolla upp dem också.
Ylva: Mary Roach står i min bokylla också - oläst...har tänkt läsa den länge men det har liksom aldrig blivit av.
Pf: Jag befinner mig på skånska landsbygden medan du hånglar upp kulturtanter i storstaden. Hör av mig när jag kommer hem så vi får utbyta erfarenheter.