The Pomegranate Club

For the armchair libertinesöndag 9 maj 2010

Twilightfeber av ett annat slag

Southern Gothicvar ett nytt begrepp för mig, men det hörs ju på namnet vad det är: berättelser med gotiska inslag förlagda till den amerikanska södern. William Gays Twilight ingår i genren som tycks inkludera allt från William Faulkner och Tennessee Williams till tv-serien Carnivale och Kate Hudson-skräckisen Skeleton Key.

Pomegranate har alltså tagit ett litet, litet kliv utanför sin bekvämlighetszon, om inte tematiskt så i alla fall geografiskt. Och hur var det då? undrar förstås den oroliga läsekretsen. Well, double dip me in shit if this ain´t the best damned book since the Holy Bible, svarar jag på vad jag inbillar mig är äkta sydstatslingo.

En stor del av berättelsen utspelar sig i the Arrikin (Hurricane), ett förvildat skogsområde som under 1800-talet och det tidiga 1900-talet var en framgånsrik gruvstad. Nu är det femtiotal, gruvorna är sedan länge nedlagda och urskogen har tagit över. Myndigheterna har tappat kontrollen över området och the Arrikin befolkas främst av mer eller mindre ljusskygga existener. William Gay beskriver hur naturen långsamt men obönhörligt tar över det som skapats av människohand på ett alldeles briljant sätt.

Men vi tar det från början: Syskonen Kenneth och Corrie Tyler har just begravt sin far och av en slump kommit på att allt inte står rätt till när det gäller hanteringen av traktens avlidna. De börjar forska i saken, och när de kommer över några fotografier som visar hur den lokale begravningsentreprenören Fenton Breech umgås intimt med döda kroppar beslutar de sig för att utpressa honom. Naturligtvis går det inte alls som de har tänkt sig. Fenton Breech är såklart ett ärkepervo, (dricker konjak iförd sidenmorgonrock, lyssnar på Mahler - hur sjuk kan man bli??) men det finns fler minnesvärda personer i den här historien. Granville Sutter till exempel, en sydstatspsykopat av klassiskt snitt som Breech lejer för att återta fotografierna. I och med det börjar en katt-och-råtta-lek genom Arrikin, ett ställe där även de snällaste farbröderna sitter på verandan med ett laddat hagelgevär gömt under filten i knät.

Det är svårt att avslöja mer av handlingen utan att förstöra läsupplevelsen, men jag lovar att det är spännande. Genom hela boken råder en stämning av undertryckt hot, och till och från fick jag faktiskt lite förhöjd puls när jag läste. Här och där finns också en antydan till humor, om än en väldigt mörk sådan. Den som gillar suggestiva stämningar kombinerat med en riktigt bra historia kommer att gilla det här. I can guarangoddamntee it.

4 kommentarer:

Maria sa...

Verkar intressant. :) Om du vill ha mer southern gothic, testa Flannery O'Connor.

Pomegranate sa...

Blev väldigt sugen på O´Connor! Hittade också A Twisted Ladder av Rhodi Hawk; mörka familjehemligheter, sinnessjukdom, en förfallen herrgård och sockerplantage...låter väldigt gotiskt och spännande.

Bokomaten.. sa...

Ja, det låter ju onekligen som chokladdoppade körsbärspraliner det här!

Helena sa...

Åh! Det här låter ju alldeles utomordentligt lovande. Du hade mig på Southern Gothic men när sedan Carnivale dök upp i ekvationen blir det ju akut köpläge. Tack för tipset! Harry Crews A Feast of Snakes är ett annat Southern Gothic-tips.

/Helena, som precis fick hem A Twisted Ladder och är mycket pepp på att läsa